Kernkwadranten

Elk mens heeft kwaliteiten. Sommige kwaliteiten hebben we aangeleerd en in de loop van het leven ontwikkeld. Andere kwaliteiten hebben we van nature. Dit zijn de kernkwaliteiten. Welke niet aangeleerd maar diep geworteld zijn. Datgene dat ons ‘kleurt’ en van anderen onderscheid.

Vaak zijn de kernkwaliteiten van een persoon zo verbonden met iemands kern, dat de persoon zelf de kwaliteiten nauwelijks meer bijzonder vindt en ze soms niet eens herkent als kwaliteit. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn ‘creativiteit’, daadkracht’, ‘nauwkeurigheid’, ‘optimisme’, ‘geduld’, etc…

Elke kernkwaliteit kent ook zijn vervorming. Deze vervorming is niet het tegenovergestelde van de kernkwaliteit, maar dat wat een kernkwaliteit wordt als deze te ver doorschiet. En we hebben allemaal geleerd dat ‘teveel‘ van het goede juist weer niet goed is. Dan wordt bijvoorbeeld een persoon met de eigenschap ‘nauwkeurig’ verweten dat hij te ‘pietluttig’ is. Dan wordt iemands kracht zijn zwakte. De vervorming is tevens de valkuil. Deze is vaak gemakkelijk te herkennen aan het label dat iemand regelmatig krijgt opgeplakt.

Naast de valkuil is er de uitdaging van de kernkwaliteit. De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil. Bij drammerigheid is dat wellicht tact, terughoudendheid of geduld. De kernkwaliteit en de uitdaging zijn elkaars aanvullende kwaliteiten Het gaat er om de balans te vinden tussen de kernkwaliteit en de uitdaging. Door de uitdaging te ontwikkelen kun je voorkomen dat je in je valkuil schiet.

Doorgaans blijken mensen allergisch te zijn voor te veel van hun uitdaging. Vooral als we die tegenkomen in een ander persoon. Zo zal een daadkrachtig (kernkwaliteit) persoon, geïrriteerd raken als hij/zij geconfronteerd wordt met passiviteit (allergie), omdat passiviteit een te veel is van geduld (de uitdaging).

Hoe meer iemand met zijn/haar eigen allergie wordt geconfronteerd, des te groter is de kans dat deze persoon in zijn eigen valkuil schiet. Wat iemand dus het meest kwetsbaar maakt is niet de valkuil, maar de allergie.

Het kernkwaliteiten model is ontwikkeld door Daniel Ofman.

Hieronder een video die het in 5 minuten visueel prachtig weergeeft.

Hier vind je tevens een lijst met valkuilen en de (mogelijke) onderliggende kernkwaliteiten.

Voor Miguu cliënten: De Kernkwadranten opdracht kun je aanvragen via info@miguu.nl

De link naar de verdiepingsvragen vind je hier: Verdiepingsvragen Kernkwadranten

core quadrants

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *